Captain’s House in China Merges With Seaside Cliffs

Posted on


Collect this idea

Vector Architects rehabilitated a fortress-like residence on the southeast end of the Huangqi Peninsula, Fujian Province, China. Named Captain’s House, the project is dramatically embedded into a rocky landscape and offers panoramic sea views.

“The damp and erosive nature of the land caused large-area water leakage during over 20 years of use, which become the main design issue to be addressed,” the architects said. Furthermore, the owners wanted to add a third floor to the existing structure in order to answer the living needs of the family.

Collect this idea

“Our design work started with the study of structural reinforcement,” the architects explained. “After a series of careful comparisons, we decided to add a concrete layer to the original brick masonry walls. The intervention of the new concrete wall allowed us to re-manipulate the layout to some extent.”

The living room, dining room and master bedroom were oriented towards the views. The upper level comes with an original vaulted ceiling and accommodates a multi-functional living space. Additionally, since the captain’s family is Christian, this space is also intended to be a family chapel.

The new concrete window frames protrude from the outside wall, which prevents excessive rainwater from entering the house. Information provided by Vector Architects; photography courtesy of Xia Zhi, Howard Chan and Chen Zhenqiang

Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea
Collect this idea



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *